Maya 4 Måneder

Den 4. august rundede Maya 4 måneders milepælen.

Maya er en glad pige, som elsker kontakt og som synes det er smadder-kedeligt at skulle ligge og lege selv. Hun er dog vældig glad for legetøj – især det med lyd og lys, så Idas aktivitetscentre får nogle ordentlige ture med både arme og ben.

Maya leger
Maya leger

Højde og Drøjde

Maya er en tyk basse, som elsker mad og som bruger brystet som trøst. Hverken sut eller sutteflasker dur. Maya vil kun have bryst. Og gerne masser af det. Maya er da også allerede rundet 9 kg, men er også en lang basse på 69 cm.

Ida var næsten et år gammel før hun nåede 9 kg, men Maya har fart på 🙂 Ida målte 65 cm og vejede 7,1 kg da hun var 4 måneder. Maya er en tung basse, som gerne vil sidde på armen – Mor trøster sig med at det giver flotte arme til brudekjolen, men det er altså hårdt for ryggen at bære rundt på sådan en tyk mus. Maya er da også både 2 og 3 kg foran de andre i mødregruppen, og Mor bliver også ofte spurgt om hun er rent brystbarn, hvortil Mor stolt kan svare ‘Jeps!’ 🙂

Mødregruppe-hygge
Mødregruppe-hygge

Det har dog også sine fordele at Maya er så stor. F.eks. kan pigerne nu bruge samme størrelse bleer, så vi kun skal have een slags med når vi er på tur 🙂 Og der går da heller ikke lang tid før Maya kan overtage tøjet direkte fra Ida. Ida er nu en størrelse 92/98 og Maya en størrelse 74/80.

Tykke bassen :)
Tykke bassen 🙂

Motorikken

Maya er klart hæmmet af hendes nerveskadede arm i forhold til motorikken. Børn i Mayas alder skal helst ligge på maven så meget som muligt, men det er rigtig svært for Maya pga. armen. Derfor øver vi det stadig så mange gange om dagen vi overhovedet kan, selvom det ikke altid er så lang tid. Maya kan sagtens ligge på maven og støtte på armene, men efterhånden som hun udvikler sig vil hun gerne bruge armene på at nå legetøjet foran sig, men det er endnu kun den raske, højre arm, hun kan få frem. Maya har et par enkelte gange trillet fra mave til ryg, men det er ikke motiveret endnu. Ida trillede både fra mave til ryg og fra ryg til mave på dette tidspunkt, men der kommer til at gå noget tid før Maya kan det endnu. Ida havde dog også den fordel at hun ikke var så bred som Maya, så det var lidt nemmere at komme rundt når man ikke skulle have så meget med. Men det skal nok komme for Maya efterhånden som hun får styrket musklerne i sin venstre arm, og det træner vi hver eneste dag.

Hov, kan jeg nu selv trille fra mave til ryg?!
Hov, kan jeg nu selv trille fra mave til ryg?!

Maya er dog nu ved at være så stærk i resten af kroppen at hun godt kan hive sig selv op fra liggende til siddende position når vi tager hende i hænderne. Det har ellers hidtil været det eneste vi ikke har måtte pga. armen, men når hun selv kan trække sig op uden at vi trækker i den venstre arm er det fin træning.

Mødregruppe-hygge
Mødregruppe-hygge

Maden

Når man er 4 måneder gammel må man gerne starte op på at få grød og mos. Mor har dog ikke travlt med at få Maya i gang med fast føde, for hun får jo øjensynligt masser af næring via babserne endnu 🙂 Vi har en del eksem og allergi i familien og derfor tilrådes det at man fuldammer til baby er 6 måneder for at mindske risikoen for at videregive dette til baby. Ida blev jo hurtigt flaskebarn og hun lider desværre også en del af børneeksem samt mellemørebetændelse, der også kan være en følgeeffekt af den ‘manglende’ amning. Mor startede dog på lidt mos-produktion i går så de første 10 bøtter med kartoffel og gulerodsmos er nedfrosset og klar til at blive slugt at Maya. Det glæder Mor sig nu også til at se hvad bassen siger til.

3 elastikker på lårene er vi oppe på
3 elastikker på lårene er vi oppe på
Lækre Maya
Lækre Maya
Mor er ved at gøre klar til opstart af mad med Maya
Mor er ved at gøre klar til opstart af mad med Maya

Søvnen

Ligeså god som Maya er til at spise, ligeså dårlig er hun til at sove. Man kan stille sit ur efter Maya – præcis 35 minutter går der fra man har fået hende til at sove og til hun vågner igen. Den eneste måde man kan få hende til at sove videre er enten ved at vugge hende i slyngevuggen eller – surprise, surprise! – at give hende en babs i munden. Nætterne er lidt bedre, men stadig rigtig dårlige. Mor er efterhånden så nedslidt efter 4 måneder uden søvn (de stræk Maya har sovet på 4 timer og derover i hele hendes liv kan stadig tælles på to hænder!) at hun har måtte droppe den liggende amning fordi Maya simpelthen så vil sutte hele natten så Mor slet ikke får sovet. I stedet for er Mayas slyngevugge blevet hængt op over Mor og Fars seng så hun kommer deri når hun er færdig med at spise og får hun sov at sove videre i vuggen så hun ikke ligger lige klods op af mælkebaren. Det fungerer ikke optimalt, men det er bedre end at blive vækket hver halve til hele time hele natten(!) af en lilleput, der gerne vil låne en babs.

Søvnen har været så dårlig den sidste tid at Mor i går var ved ørelægen med Maya for at få tjekket hende for væske i mellemøret, som godt kan være en medvirkende faktor til den korte lure. Derudover har Maya af og til haft væske løbende ud af det venstre øre, men heldigvis var ørerne fine. Mor synes det ville være rart med en forklaring på den manglende søvn, men er samtidig lettet over at vi ikke har endnu et ørebarn (endnu i hvert fald!).

Nu arbejder Mor på at få Maya kørt ind i en rytme hvor hun sover en formiddagslur, en middagslur og en kort eftermiddagslur (sådan som de kloge siger børn på 4 mdr. bør sove), men Mor synes det er svært, da det kræver at vi er hjemme hver gang Maya skal sove for at holde hende sovende i mere end de 35 minutter.

Maya napper under den nye bondegårds-uro
Maya napper under den nye bondegårds-uro

Vi lader tiden arbejde for os 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *