Maya 1 måned

Maya 1 måned

Den 4. maj var det præcis en måned siden Maya kom til verden. Maya er en stor, madglad pige, som både ammes og får flaske for at blive mæt – og som Mormor siger: “Hvor der er indtægter er der udgifter” og Maya leverer da også minimum 5 bæ-bleer hver dag plus en masse tissebleer. Mavsen fejler i den grad ikke noget, selvom al den mad af og til resulterer i mavekneb og prutter.

Maya er ret god til at sove og tager som regel et par gode lure på et par timer hver dag og nat. Hun vågner dog tit når hun flyttes efter at være faldet i søvn på armen eller ved brystet og så er det forfra 🙂

Maya er ikke glad for at ligge på maven – nok fordi hun altid lige har spist 🙂 så vi forsøger med et par minutter her og der flere gange i løbet af en dag så hun stille og roligt kan vænne sig til det.

Maya er allerede vokset ud af str. 56 – og det tøj Ida brugte i str. 50 var Maya for stor til allerede ved fødsle, så 1½ kasse er allerede pakket væk igen og bliver snart sendt i mødrehjælpen og andet solgt.

Maya har nogle fællestræk med Ida, da Ida var på den alder, men allermest ligner hun sin Far da han var spæd. Se selv 🙂

Far & Maya
Far & Maya

Mayas arm

Maya kom til verden ved en meget voldsom fødsel, hvor hun blev taget med tang og trukket en masse i, i forsøg på at få hende ud da resten af kroppen var født og hovedet sad fast. Det har desværre betydet, at Maya har fået beskadiget nogle nerver i den venstre overarm så hun ikke selv kan løfte armen og bøje albuen.

Den skade Maya har hedder ‘Duchenne Erbs Parese’. Ingen ved hvor længe der går før Maya får gang i nerverne i armen igen. Det kan tage uger, måneder eller år – og enkelte må leve hele livet uden fuld funktion. En del børn opereres for denne skade, men det tages der formentlig tidligst stilling til når Maya nærmer sig 1½ år. Maya kan dog sagtens bruge hånden og fingrene og Mor og Far kan mærke dag for dag, at hun får mere styrke i hele armen.

Lille, lækre Maya med den slappe venstre arm
Lille, lækre Maya med den slappe venstre arm

Maya går hos en fysioterapeut på Hvidovre Hospital 1 time hver anden uge, hvor fyssen laver afspænding og øvelser for armen så muskler og nerver stadig aktiveres – også ud i de funktioner som Maya ikke selv kan få armen sådan at når(/hvis) der kommer funktion i alle nerver igen så vil armen ikke være låst. Fyssen giver også Mor og Far instruktioner i hvordan vi skal træne med hende flere gange dagligt for at give Maya de bedste forudsætninger for at armen bliver god igen.

I mandags blev Maya undersøgt af en børnelæge, hvor Mor og Far håbede at få nogle flere svar, men han kunne desværre ikke sige så meget andet end det vi vidste i forvejen. Om et par måneder skal Maya tilses af en læge i Odense, som er specialiseret lige præcis indenfor denne skade og så håber Mor og Far at få lidt mere information om udsigterne.

Mor og Far synes det er rigtig trist, at Maya har fået denne fødselsskade, men i betragtning af, hvor sort det så ud i minutterne efter fødslen priser vi os blot lykkelige over at hun overhovedet er i live – og at det trods alt ‘kun’ er nedsat funktion i en arm og ikke iltmangel eller lignende hun blev ramt af.

Vores lille mirakel
Vores lille mirakel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *