Ida 10 måneder

Så passerede vi dagen for Lilletuttens 10 måneders fødselsdag. Ida vejer nu 9,6 kg og måler 75,5 cm – det lange hyl – og det kan bestemt ses, at hun er vokset i løbet af den sidste måned (600 gram og 2,5 cm). Hun har fået laaaange bimser og kan nu nå alt, hvad der står på kanten af spisebordet. Man skal virkelig passe på hvad man sætter hvor henne nu!

Ida er en glad lille trold, som er vild med andre børn og dyr og gerne vil hilse på og sige hej. Ida er også på det seneste begyndt at være meget kærlig og give krammere til bamser, dukker og os omkring hende – og er hun rigtig i krammehumør kan gulvet også godt få en god krammer. Hun er nysgerrig og modig, og en rigtig grinebidder.

Lilletutten 10 måneder
Lilletutten 10 måneder

Livretter

Det undrer os dog ikke at Ida er blevet en ordentlig starut i løbet af den sidste måned for hun har virkelig spist meget! Hun kan snildt sætte 3 frikadeller og en god portion broccoli (yndlingsmad for tiden!), blomkål og champignon til livs og så er hun heller ikke for fin til at snacke videre på mors og fars mad efterfølgende.

Ida har fået bittebittesmå smagsprøver på is og kage mens vi har været i Danmark, men hun vil hellere have en god kvast dampet broccoli, så det får hun. Mor og Far synes ikke der er grund til at fylde hende med alt muligt sukkerholdigt så længe hun alligevel ikke forstår hvad hun går glip af.

Ida og far mosler
Ida og far mosler

Ida får efterhånden de samme ting som mor og far får at spise, på nær hvidt brød, havregryn o.l. Rugbrød laver vi stadig til øllebrød eller små hapsere – og det er stadig af den kernefri type. Ida spiser alt hvad hun får i munden og elsker grøntsager. Hun spiser mest hvis man giver hende 3-4-5 forskellige slags mad i et måltid som placeres på bordet foran hende så hun selv kan sidde og hapse stykkerne som hun lyster. Det er hun blevet rigtig dygtig til.

Mavsen

I går var vi til kiropraktor igen og hun mente bestemt at det går i den rigtige retning. Det var vi nu ikke selv i tvivl om da det mærkes tydeligt på Idas væremåde og det faktum, at hun nu bummelummer 2-3 gange på en dag (i stedet for en gang pr. uge!) Dejligt! Den sidste måned har vi slet ikke brugt lactulose, men nøjes med at være opmærksomme på hendes kost og give hende 5 biogaia dråber (probiotika) hver dag. Så kører maven som den skal.

"Hmm, mon der er noget lækkert at spise her i Farmors bed?"
“Hmm, mon der er noget lækkert at spise her i Farmors bed?”

Motorikken

Præcis en uge før Ida blev 10 måneder besluttede hun sig for at nu måtte hun hellere udvikle sig lidt, så nu rejser hun sig op ved hjælp af vores hofter når man ligger på siden foran hende og slipper så for at tage armene helt op i vejret og være tonser stolt – “Se lige hvor sej Jeg er!”. Ida står max i 10 sekunder af gangen før hun ryger på rumpen igen, men hun er frygtløs og synes det er en fest!

Ida står selv (bemærk det stolte blik x2)
Ida står selv (bemærk det stolte blik x2)

Ida elsker når man hjælper hende med at gå ture og hun traver gerne gulvet tyndt hele dagen for at øve sine gå-skills. Hun bliver ligeså stille bedre og bedre på balancen og af og til går hun nu kun ved hjælp af en hånd. Mor tror dog stadig ikke Ida kommer til at gå før hun nærmer sig sin 1 års fødselsdag, men lad os nu se.

"Kom så den her vej Mormor"
“Kom så den her vej Mormor”

Bisser

Ida har i noget tid nu haft sine 4 fortænder og haft 1 mere på vej i undermunden. Det er dog først over de sidste 2 dage at den virkelig er begyndt at komme igennem og her til morgen kunne man så se at den var brudt helt igennem. Ida har ikke rigtig mærket noget til den, men har gerne villet have frosne sutter nu og da til at hygge med.

"Se mine flotte bisser"
“Se mine flotte bisser”

Søvn

Den sidste uges tid har Ida sovet meget bedre om natten end de forrige måneder. Hun er kun vågnet 2-3 gange i løbet af en nat og ofte har det været nok at give hende sutten for så at sove videre. Nogle dage har hun endda sovet helt til klokken 7.30!!! Det er luksus. Andre dage har hun været vågen klokken 6 og er så kommet ind til mor og far for at putte en times tid i sengen sammen. Det er også hyggeligt.

Imellem lurene er der tid til en slapper i Farmors vaskebalje
Imellem lurene er der tid til en slapper i Farmors vaskebalje

Mor tror så småt vi står overfor at skippe den ene af Idas to daglige lure. Mens vi har været i Danmark har Idas lure ligget meget sporadisk og enkelte dage har hun klaret sig med bare en lur. Vi har afprøvet at vække hende fra hendes lure efter 1 times tid så hun ikke sover for længe om dagen resulterende i at hun sover dårligt om natten, og det virker til at have en positiv effekt. Mor har et par gange prøvet at skubbe hendes formiddagslur til en middagslur i håb om at hun så tager een lang skraber på et par timer, men hun vågner som oftest efter 1 times tid og så er der længe til kl 20 og sengetid. Hvis Ida kommer for sent ud til sin eftermiddagslur er hun brandfrisk helt frem til 22.30 og vil absolut ikke sove. Det har kostet et par kampe og et par trætte forældre.

Mor tænker og tester videre og håber på at finde en god løsning.

Lyde

Ida er begyndt at sige “Hej” – ofte kombineret med, at hun begynder at vinke. Hun pludrer meget og er begyndt at få flere lyde. Hun siger ofte noget som lyder som tak, ja og nej, men mor tror ikke rigtig det er bevidst. Ved nærmere eftertanke tror mor nu faktisk godt hun ved hvad ‘nej’ betyder for det siger mor og far OFTE til Ida når hun er ude på ballade.

Billedkavalkade

Gynger hos Farmor og Farfar. Det' sjov!
Gynger hos Farmor og Farfar. Det’ sjov!
Hej hej!
Hej hej!
I Randers Regnskov med Mormor
I Randers Regnskov med Mormor
"Ha! Ham der King Kong er da slet ikke farlig!"
“Ha! Ham der King Kong er da slet ikke farlig!”
Eftertænksom Tut
Eftertænksom Tut
Ida på opdagelse
Ida på opdagelse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *