En snert af Danmark i det hollandske

Julemarked

I morgen skal den lille familie på julemarked i den danske sømandskirke – der skulle man eftersigende kunne købe alt det man savner fra danmark – deriblandt leverpostej – så vi regner med at hæve en masse kontanter (Holland er bestemt ikke et betalingskort venligt land) og så ellers hamstre alt hvad fryseren kan rumme af diverse sager.

Derudover skal der også skaffes julepynt da mor valgte at efterlade alt julepynten på loftet i Danmark. En dejlig undskylning for at købe nyt for en juleelsker 🙂

Hjemmebagt rugbrød

Efter at have besøgt Holland et par gange vidste vi at det ikke var muligt at opdrive rugbrød hernede. Hollænderne har ellers masser af brød, der ligner rugbrød (i hvert fald farvemæssigt) men når man mærker på brødet er det det blødeste franskbrød (det samme gælder smagen og sundhedsfaktoren).

Mor havde derfor medbragt et par rugbrødsblandinger så hun selv kunne bage noget i Holland. Næste udfordring var dog, at de tilsyneladende ikke har frisk gær hernede (vi har i hvert fald ikke kunne opdrive det endnu), men det lykkedes dog farmand en dag at finde tørgær, hvilket han stolt bragte hjem til mor.

Udfordring #3 gik på at mor heller ikke havde nogen rugbrødsform med til Holland, hvilket øger spændingsniveauet for hvordan rugbrødets form skulle blive.

Mor valgte dog at gå imod alle udfordringer og begive sig ud i en bagning da hun allerede savner rugbrød en hel del – det er sjovt som man pludselig får lyst til alt det som man ikke kan få (leverpostej f.eks. men det er en helt anden historie…). Mens Ida sov sin formiddagslur på altanen (hendes nye yndlingsbeskæftigelse!) gik mor i gang med bagningen. Bagning er altid en fornøjelse når man er allieret med Hr. KitchenAid 🙂

Udfordring #4 opstod undervejs, hvor mor opdagede, at hun tilsyneladende heller ikke havde fået en dejskraber med – frem med en grydeske som kunne agere dejskraber og så ellers i sving. Mor gik alle køkkenskabe igennem for at finde den mest egnede erstatnings-rugbrøds-form og endte ud med to ildfaste fade. Et havde måske været nok, men af frygt for at rugbrødet skulle vokse mere i højden end forudset turde mor ikke andet end at dele det i to fade.

Normaltvis ville mor havde mødt disse udfordringer med mere magt og ville have bevæget sig ud i byen på jagt efter rugbrødsform og dejskraber før hun gik i gang med projektet, men pga. en forventet tørretumbler-leverance indenfor det smalle tidsrum ‘fredag’ måtte mor og Ida blive hjemme og tænke kreativt.

Rugbrødet blev dog rørt sammen og stillet til hævning mens mor ventede i spænding.

Rugbrødet hæver.....(måske)
Rugbrødet hæver…..(måske)
Lækkert lunt (næsten) hjemmebagt rugbrød!
Lækkert lunt (næsten) hjemmebagt rugbrød!

Konklusion

Efter sådan et projekt har mor optjent en skvis erfaring indenfor alternativ rugbrødsbagning samt et par ønsker til jule-ønskesedlen 🙂

Rugbrøddet blev forresten super lækkert trods alle udfordringerne – så mangler vi bare leverpostejen og et større lager af rugbrødsblandinger!

Ida sover nu på 4. time på altanen så nu vil mor nyde sine madder før musen vågner 🙂

Haps, haps, haps!
Haps, haps, haps!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *