Status: Børn

Ida

Ida 4 år
Ida 4 år

Ida er netop fyldt 4 år. Hun vejer 17,3 kg og måler 106 cm, hvilket placerer hende en stort set som gennemsnittet for en 4 årig pige for både vægt. Hun spiser næsten alt, selvom hun på nogle dage ikke kan lide tomater eller andet, som så den næste dag kan være det bedste hun ved. Ida er dygtig til at falde i søvn og sove hele natten igennem, men hun kan til tider også komme snigende ind i Mors seng fordi hun har fundet ud af at Maya som regel kravler derind og putter med under dynen, hvilket Ida også gerne vil.

Capture

Ida tæller fejlfrit til 20 og er begyndt, at synes det er sjovt at rime med ord og at sige engelske ord: ‘One, Two, Three’ og ‘Yellow, Red, Green, Blue’. Ida kan skrive bogstaverne i sit eget navn men bytter tit om så det bliver til ‘DIA’ eller IAD’. Ida kan kende de fleste af tallene fra 0-10 og er også begyndt at kunne kende nogle bogstaver, f.eks. fra Zoo skilte og andre ord hun tit ser. Ida er super dygtig til at tegne og Mor henter en stak på 5-10 tegninger, som Ida har lavet, hver eneste dag i børnehaven.

Ida har (helt typisk for hendes alder) brug for anerkendelse ‘Se hvor stærkt Jeg kan løbe’ og ‘Se hvad Jeg tegner’. Hun er rigtig dygtig til at hjælpe til og spørger ofte om hun kan hjælpe med noget vedr. madlavning eller lige PT med Mormors havearbejde.

Ida er begyndt at have legeaftaler. Yndlingsveninderne er Julie, Signe og Kaisa fra børnehaven, men Maya har bestemt også en stor plads i storesøsters hjerte og får dagligt krammere og kys.

Hendes fantasi er stor og hun er begyndt at være bange for hekse og andre fantasidyr og spørger tit om hekse findes eller om et menneske pludselig kan blive til en heks. Ida elsker at se TV og kan blive helt fraværende når TVet er tændt. Ida elsker også at få læst historier højt og kan sagtens holde fokus flere bøger i træk. Ida elsker at lege ‘Far, Mor og børn’ og køkkenleg.

Ida er super opmærksom og husker som en elefant. Hun kan pludselig fortælle om ting hun oplevede sidste sommer eller længere detaljer og kan genkende steder hun har været for længe siden.

Ida er kærlig og vil gerne putte og kramme, og bliver til tider misundelig på hvis lillesøster får mere opmærksomhed. Så får Maya et skub eller bliver på anden vis trumlet – for en 4-årig er negativ opmærksomhed også opmærksomhed 🙂

Ida beskrives af pædagogerne som sød og ordentlig og som en god veninde. Ida er mest tryg når der er en voksen i nærheden og når hun er i vante omgivelser.

Maya

Maya 2 år, 4 mdr.
Maya 2 år, 4 mdr.

Maya vejer 14 kg og er 92 cm høj. Det er også nogenlunde standard for en godt 2-årig. Der er stadig meget langt imellem at Maya sover en hel nat i sin egen seng. Hun kommer næsten altid listende i løbet af natten for at være nær Mor og vil allerhelst sove ovenpå Mors ansigt. Ikke i arm eller på Mors mave, men ovenpå Mors ansigt – pande mod pande eller næse mod næse. Maya er meget mere tryghedssøgende end Ida nogensinde har været og søger konstant Mor for at putte eller sidde hos Mor, til gengæld er Maya mindre genert overfor nye mennesker når vi er på tur. Mor tænker det skyldes at Maya tanker tryghed hjemme, mens Ida mere har brug for det når vi er ude. For nylig er pigerne dog begyndt at finde tryghed i hinanden og tør godt gå i et legerum på en restaurant uden en voksen når bare de har hinanden.

Capture

Maya spejler sig i alt hvad Ida gør og kopierer konstant. Ida er hendes store idol og bedste ven – også i vuggestuen/børnehaven hvor Maya tit opsøger Ida på legepladsen. Maya beskrives af pædagogerne som kærlig – især mod de mindre børn, som hun nusser og passer på og gerne vil give sutteflaske o.l.

Maya har et helt ekseptionelt godt sprog af en 2-årig og Mor bliver tit spurgt om Maya virkelig kun er 2 år pga. hendes sprog. Hun synger og snakker konstant og kan udtale de fleste ord næsten fejlfrit – dog kan hun ikke udtale ‘K’ endnu så alle ord med ‘K’ bliver omgået med erstatningslyde. Maya siger komplekse sætninger ala: ‘Når vi har sovet så tommer [kommer] julemanden’ eller ‘I morgen skal vi ud og køre i hestevogn’ og ‘Jeg vi gerne have en til knækbrød med smør på’ eller ‘Jeg prøver lige at tomme [komme] herop på stolen’. Maya kan tælle fra 1-20 stort set fejlfrit – af og til med en svipser omkring 17.

Maya elsker at synge og har bedre rytmisk fornemmelse end Ida. Man kan næsten altid høre hvad Maya nynner eller synger og de sidste par måneder er det især de svenske Pippi Langstrømpe sange hun praktiserer.

Maya spiser alt pånær kogte æg, som hun synes føles underlige i munden. Dog følger hun ofte trop hvis Ida har sagt at der var noget på dagens menu, som hun ikke kunne lide.

Maya vil (helt typisk for sin alder) helst gøre alting selv. Også de ting som hun slet ikke kan. F.eks. at binde snørebånd. Hun bliver godt gammeldags gal i skralden når Mor mister tålmodigheden og vil hjælpe med noget som hun har sat sig for selv at gøre.

Maya elsker at hjælpe og dækker tit bord til os alle tre helt selv når blot Mor sætter tingene så hun kan nå dem. Maya kan dog også være trodsig og f.eks. konstant nægte at bære sin tallerken ud når Mor beder hende om det, men mindre Mor kan lave lovning på en dessert eller andet som Maya gerne vil have.

Motorisk er Maya lidt udfordret af hendes venstre arm, som fik ødelagt nerverne under en temmelig hård fødsel. Maya virker dog overhovedet ikke som om hun mærker noget til hendes nedsatte bevægelighed og styrke. Dog er armen af og til skyld i at Maya får ekstra knubs da den venstre arm er mindre stærk end den højre, hvilket til tider medfører at Maya falder ned på venstre side af ansigtet og får skrammer i panden når hun falder. Armen knækker simpelthen sammen under hende pga. manglende styrke i musklerne. Mayas venstre arm var næsten lam de første 3 mdr. af Mayas liv, dog med undtagelse af bevægelse i fingrene. Hun kunne ikke selv løfte eller bevæge sin arm, så Maya er kommet utrolig langt, hvilket skyldes en blanding af held og benhård træning fra dag 1 hvor Mor og Far har strukket, bøjet, nusset og masseret armen for at sikre fri bevægelighed. Det har været benhårdt arbejde, men det har været det hele værd, nu hvor vi kan se det har båret frugt.

Maya er stort set renlig. I de 12 dage Mor har haft pigerne her i ferien har Maya haft 3 uheld – allesammen i løbet af den første dag i sommerhuset hvor Maya ikke var blevet vant til sommerhuset endnu, og hvor alle omgivelser og personer lige var skiftet. Maya bruger stadig ble når hun sover lur og sover om natten, men af og til er de bleer også tørre. Da vi kørte hjem fra sommerhuset – en tur på en time i bil – havde Mor givet Maya en ble på. Maya var lige faldet i søvn, men vågnede pludselig op og skulle tisse. Med 20 minutter igen til vi var fremme spurgte Mor om Maya ikke blot kunne tisse i bleen. Det nægtede hun pure, og insisterede på at hun skulle tisse hjemme på Mormors toilet. Mor slog det lidt hen indtil vi nærmede os en rasteplads hvor Mor spurgte om Maya stadig skulle tisse. Så stoppede vi bilen og gik ud hvor Mor holdt Maya ud så hun kunne tisse, og således havde Maya stadig en tør ble da vi nåede hjem til Mormor. Super seje lille trut.