Mødregruppe og Kiropraktor

Maya Gade Helgren

Så er Mayas navn blevet registreret og hun hedder nu officielt:

Frk. Helgrens navneattest
Frk. Helgrens navneattest

Mødregruppe

I går skulle Mor mødes med sin mødregruppe for første gang. Med Ida smuttede vi jo mod Amsterdam kort tid efter fødslen så der takkede Mor nej til at komme i mødregruppe så Mor var ret spændt på om det mon var noget for hende.

Vi er 6 mødre i gruppen og derudover 2 små purke og 4 lækre piger. Mødet var sat op af sundhedsplejen på deres kontor og der var en sundhedsplejerske til stede til at facilitere det første møde. Det fungerede rigtig godt og samtidig fik vi mulighed for at spørge sundhedsplejersken om nogle småting hver især.

Amning

Mor havde besluttet at hun ville give amningen et sidste forsøg ved at veje Maya før og efter en amning på sundhedsplejerskens vægt for at se om hun mon overhovedet fik noget indenbords under amningen. Maya tog hele 140-150 gram på, hvilket var helt perfekt. Normaltvist kan hun mættes med en flaske med modermælkserstatning på 130 ml så det stemte meget godt overens med at hun var mæt efter en halv times amning og 140-150 gram. Mor var henrykt!

Mor fik også sundhedsplejersken til at veje Maya for lige at tjekke om hun stadig tog nok på. Mor har forsøgt at holde antallet af flasker med modermælkserstatning på et minimum de sidste dage da hun havde en fornemmelse af at der var kommet mere mælk efter at Mor har forsøgt at oppe produktionen med hyppige udmalkninger de sidste dage.

Maya havde da også taget hele 660 gram på i løbet af de sidste 8 dage! På dette tidspunkt skulle Maya helst tage ca. 200 gram på om ugen så hun havde i hvert fald ikke manglet noget. Tværtimod tænkte Mor at Maya måske faktisk fik for meget mad – og fik mad for ofte, så hun dermed fik lidt mavekneb. I hvert fald har vi kæmpet lidt med prutter den sidste tid.

Dumme prutter!
Dumme prutter!

Maya vejede 5,62 kg. Til sammenligning vejede Ida blot 4,68 kg ved hendes 5 ugers tjek hos lægen – altså næsten 1 helt kg mindre 🙂 Sundhedsplejersken viste da også Mor at Maya nu havde sneget sig op på den øverste vægtkurve i hendes vægtklasse og konstaterede at der i hvert fald ikke skete noget ved at droppe flaskerne og se om ikke hun tager fint på den næste uges tid indtil hun igen skal vejes af sundhedsplejersken.

Efter nu at have kørt ren amning det sidste døgns tid med 2-3 timer mellem hver amning (og endda hele 5 timers amme-pause og lur i aftes!) er Mor glad og fortrøstningsfuld og amme-selvtilliden har da også fået et nøk opad.

Nu skal vi blot have gang i en god rytme så Maya får mad når hun er sulten og ikke før, da hun har et kæmpe suttebehov og konstant søger brystet selvom hun egentlig er mæt. Der går nemlig kun ca. 30-45 min. efter en ‘ekstra’ amning, som Maya egentlig ikke havde behov for, og til at hun græder og trækker sig sammen med store mavekneb. Og så skal Mor og Far blive bedre til at give Maya hendes sut når hun skal falde til ro i stedet for at lade hende falde i søvn ved brystet.

Mor-og-Maya-selfie!
Mor-og-Maya-selfie!

Mor vil dog med glæde poste lidt energi i at få lavet en god ‘amme-plan’ når hun nu i stedet kan spare tid og energi på at vaske og sterilisere ammebrikker, sutteflasker og mælkepumper 🙂

Hos kiropraktoren

I går var Mor og Maya også forbi en kiropraktor. Ikke fordi vi har oplevet at hun har virket til at have ondt, men fordi Mor gerne ville have hende tjekket for en sikkerheds skyld når hun nu blev trukket så voldsomt i under fødslen. Kiropraktoren kunne da også konstatere at hun havde en skævhed i ryggen, hvilket var helt normalt når man var blevet taget med kop eller tang, og så havde Maya en skævhed i nakken – formentlig pga. hendes skade i armen som automastisk får hende til at kompensere ved at bruge den raske side mere. Kiropraktoren var dog overrasket over at Maya ikke havde flere ‘skavanker’ og spændinger i betragtning af hendes hårde medfart.

Kiropraktoren gik i gang med at justere Maya. Mor troede egentlig at hun var forberedt på hvad det indebar fra da vi gik til kiropraktor med Ida i Amsterdam mod hendes forstoppelses-problemer, men i guder hvor tog Mor fejl. Kiropraktoren tog noget hårdere fat og trykkede og vred i Maya så Maya græd og skreg – og Mor næsten gjorde det samme. For første gang græd Maya med rigtige tåre og den ellers så hårde Mor var lige ved at gøre det samme. Mor var dog ikke et sekund i tvivl om at kiropraktoren vidste hvad hun lavede, og Maya faldt da også til ro så snart hun blev lagt til Mors bryst bagefter, og hurtigt faldt hun i søvn. Mor er da også helt sikker på at Mayas lange lur i aftes på 5 timer i streg skyldtes udmattelse efter kiropraktor besøget.

På tirsdag skal vi igen forbi kiropraktoren til et tjek. Kiropraktoren mente ikke der ville være behov for et længere behandlingsforløb, men hun ville nu gerne lige se Maya en gang til om nogle dage for lige at tjekke at alt nu også var som det skulle være. Det synes Mor lød som en god idé, selvom hun ikke håber Maya skal have samme tur.

Ida på rov

Ida er begyndt at være MEGET grænsesøgende efter Maya er kommet til. Mor og Far er ikke i tvivl om at det er Idas reaktion på Lillesøster, men Mor og Far er blot glade for, at det er den måde det kommer til udtryk på og ikke overfor Lillesøster.

Ida er begyndt gerne at ville hjælpe til med flere ting. Ida hjælper med at dække bord og rydde af bordet igen, og hvis Mor er i gang med noget andet eller er for langsom efter Idas smag så går Ida da bare selv i gang.

Herunder ses resultatet af at Mor skulle sætte ris i kog i køkkenet. To minutter var Ida alene, men når man nu er sulten og man godt selv kan kravle op til frugtskålen så kan man jo ligeså godt bare selv fikse det 🙂

Taget på fersk gerning!
Taget på fersk gerning!
Ida har fundet sig et æble og en lækker banan...med skræl! Mmmmm
Ida har fundet sig et æble og en lækker banan…med skræl! Mmmmm

Ida synes også stadig det er en fest at tisse på potten og hun sidder der i kortere og kortere tid før der nu er gevinst. Mors store pige 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *