Ting man skal vænne sig til i Amsterdam

Udover det faktum, at alle taler Hollandsk (surprise!) når man forlader lejligheden er der en del andre ting, som er anderledes end hvad vi er vant til hjemmefra. Herunder kommer et par af dem:

Convenience indkøb

I skrivende stund indtages mors frokost – 2 hjemmelavede forårsruller fra i aftes og en bunke blandet salat.

Frokost
Frokost

Frokosten har taget ca. 1 minut at lave da man i Holland kan købe rigtig meget frugt og grønt, som allerede er snittet. Og så koster det nada! Mor fik 200 gram blandet salat (agurk, rødløg, radisser, peberfrugt, hvidkål, gulerødder mv.) for sølle 99 cent – hvilket er under 8 kr. Det kan man få en agurk for i Danmark – hvis man er heldig. Til den pris kan det slet ikke svare sig at skulle i gang med hakkeren selv – og vi ville aldrig nå at få spist så meget salat før det blev kedeligt, hvis vi selv skulle have købt ind til det.

Da mor skulle finde grøntsager til aftenens lasagne faldt hun over pakken herunder til venstre ‘Lasagne grønt’ og så skulle det selvfølgelig prøves. Igen koster deres hakkede grøntsager ingenting, det er super lækre og friske varer og så er det bare nemt at det bare lige skal skylles for at være klar til brug. Det kunne vi bestemt godt have mere af i Danmark!

Hakkede grøntsager
Hakkede grøntsager

Ligeledes har man kæmpe brød-afdelinger i supermarkederne, men desværre består de nærmest udelukkende af hvidt brød og hvidt brød i udklædning (som er farvet brunt men ligeså blødt og trist som toastbrød).

Fødevarer og mange andre ting koster i gennemsnit 25% mindre end i Danmark hvilket vi også lige skal vende os til, men er helt ok med 🙂

Tjald

Som bekendt er det helt legalt at ryge tjald i Holland og det bliver der så sandelig gjort. Lige meget om det er teenagedrenge eller forretningsmænd man passerer så er der ofte en hale af røg og lugt efter dem fra deres lille brune smøg.

Det vender mor sig nok aldrig til.

Cykler

Amsterdam er en cykel-by. Hvis ikke med flere så i hvert fald lige så mange cyklister som i København. Hvert år bliver der stjålet op mod 50.000 cykler bare i Amsterdam og en god del af dem ender i kanalerne (formentlig når hollænderne har røget tjald og har stjålet en cykel for derefter at vågne op af rusen og få dårlig samvittighed <– fordom? ja bestemt!).

For at undgå dette vælger de fleste enten at køre rundt på en gammel havelåge eller at montere en gigantisk lås (jeg overdriver ikke!) – og i mange tilfælde vælger man en kombination, hvor låsen formentlig koster mere end cyklen i sig selv.

En rusten cykel med tre låse spændt fast til hegn
En rusten cykel med tre låse spændt fast til hegn

I Holland er det også helt ok at være så mange personer som overhovedet muligt på en enkelt cykel. Ofte ser man en mor eller far med tre børn på en helt almindelig cykel som ovenstående. Typisk med en baby i en stol lige bag styret, et barn i en stol på bagagebæret og så kan der da også lige sidde et lidt større barn i ‘damesaddel’ overskrævs på stangen (hvis det er en herrecykel). Mor har også set en dame som havde denne konstellation og så endda med en helt spæd i en bæresele på maven :s

Julepynt

Den Hollandske jul fejres den 5. december og det er man så småt ved at pynte op til. Pynten er dog noget anderledes end hvad vi er vant til. Se selv nedenfor – dette foto er taget i dag i en bagerforretning og er meget gældende for hvordan pynten generelt ser ud.

Sinterklaas og Zwarte Piet
Sinterklaas og Zwarte Piet

Mor har ikke fået læst op på den hollandske julehistorie endnu men Zwarte Piet (direkte oversat: Sorteper) er Julles hjælper/slave og en lige så stor del af julen som Julemanden selv. Mor skal nok lige vende tilbage med hele historien om julen på hollandsk når hun får den lært – indtil da får I her blot billedet af den sorte juleslave og hans master. De er skøre de hollændere.

Dagens bonus: et billede af Ida-musen i endnu en af Farmors kreationer og tydeligvis med flair for Linedance.

Ida-musen
Ida-musen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *