Barsel i udlandet: Fra Danmark til Amsterdam

Når man træffer beslutningen at holde sin barsel uden for Danmark følger der en masse konsekvenser med valget. Man fravælger mødregrupper, sundhedsplejersker og vigtigst af alt venner og familie lige om hjørnet.

Hos os var timingen dog uovertruffen da min kæreste blev tilbudt et års udstationering i Amsterdam netop som vi havde termin med vores datter.

Beslutningen

Vi opstillede forskellige scenarier før vi traf beslutningen om at tage imod tilbuddet, for vi vidste begge to godt, at det også ville blive ekstremt hårdt – især for mig, der pludselig ville være helt alene mange timer hver dag i en ny by med en ny baby uden noget som helst netværk. Vi blev dog ret hurtige enige om, at det var en chance vi ikke kunne forpasse, da jeg jo ville kunne tage med uden at skulle sige mit job op.

Idet udstationeringen var tidsbegrænset valgte vi at fremleje vores lejlighed og på den måde var konsekvenserne fremadrettet temmelig begrænsede da vi stadig havde et liv at vende hjem til efter opholdet i Amsterdam. Min kæreste skal dog ud og finde nyt job når vi kommer hjem, men det havde han formentlig også skullet, hvis vi havde valgt at takke nej til tilbuddet om udstationering, da han efterhånden havde udfyldt sin position i hans daværende job.

Økonomi

Når man tager sin barsel i udlandet kan man tage sine barselsdagpenge med fra Danmark. Der er naturligvis visse regler, som skal overholdes – dem kan du læse om her. Vi valgte, at jeg skulle tage den fulde barsel og tilvælge den forlængede barsel uden dagpenge, som man har ret til i det private erhvervsliv (8+6 uger). På den måde kunne vi være udstationeret så længe som muligt, før jeg skulle tilbage til mit job.

Som udgangspunkt mister man retten til børnechecken når man flytter til udlandet (dog er der visse undtagelser) og det skal man naturligvis tage med i sine overvejelser før man rejser.

Som tidligere nævnt valgte vi ligeledes at fremleje vores lejlighed for ikke at skulle betale husleje to steder og dermed kom vores økonomi til at hænge fint sammen. I nogle virksomheder får man betalt bolig når man bliver udstationeret. Det var ikke tilfældet for os.

Kulturelle forskelle

Barnevogn

Efter at have besøgt Amsterdam under graviditeten besluttede jeg hurtigt, at vi skulle have en barnevogn med drejehjul så det var let at komme rundt i de små kringlede, brostensbelagte gader. Jeg ville gerne have en vogn med så stort liggemål som muligt, så vores datter kunne sove i den i lang tid. Dog syntes jeg generelt kombivognene var for små.

Jeg endte ud med en Trille Hippa, men måtte efter blot et par måneder i Amsterdam køre den i kælderrummet. Dels fordi vores datter simpelthen var ved at være for lang til vognen, selvom hun blot var 6 måneder gammel, og dels fordi det var helt umuligt at komme rundt i Amsterdam med så stor en vogn, trods det den i Danmark betragtes som en mindre model. Vi købte i stedet en klapvogn, hvor ryglænet kan lægges helt ned, så vores datter kan tage sine lure deri når vi er på tur. Som en fodnote kan jeg notere, at Amsterdam er hjemsted for Bugaboo og det kan så sandelig ses i gadebilledet, hvor størstedelen af de vogne man ser netop er Bugaboo.

Hollænderne elsker deres Bugaboos!
Hollænderne elsker deres Bugaboos!

Cykel-entutiaster
En anden ting man hurtigt spotter i Amsterdam er de ekstremt mange cyklister. Her må selv København se sig slået. Amsterdam er en forholdsvis lille by så det er hurtigt at komme rundt på en cykel og der er da heller ingen begrænsninger for hvad hollænderne kan få balanceret med sig på en cykel.

Når der skal transporteres børn vælger mange en ’Bakfiets’ (hvad der svarer til en Christianiacykel), men man ser også en del mødre på almindelige tohjulede cykler med helt op til 3 børn på én cykel. Hollænderne kan snildt balancere med et barn foran på stangen, et barn bagpå samt et spædbarn i en bæresele enten på maven eller på ryggen. Og det, selvfølgelig, uden en eneste cykelhjelm i ligningen.

Dertil skal det siges, at langt de fleste steder kører cyklisterne ude på vejen da der ingen cykelstier er, og her skal man altså også holde øje med sporvognene, som drøner tæt forbi cyklisterne i hastigt tempo. Personligt har jeg selv min debut som hollandsk cyklist til gode, og har ikke tænkt mig at bestige en cykel før der er monteret cykelhjelm på både min datter og jeg.

Lur udenfor
Efter at have sat barnevognen i kælderen havde jeg oprindeligt en drøm om at anskaffe mig en altanbarnevogn eller krybbe, hvor vores datter kunne sove i udendørs om dagen på bedste danske manér, men da hollandske børn sover indendørs var dette håbløst at støve op.

Hvad vi i Danmark anser for helt normalt tror hollænderne er en joke og jeg har op til flere gange fået reaktionen ’But won’t she die?!’ når jeg har fortalt, at min datter sover lur udenfor i løbet af dagen – og så endda ned til 10 frostgrader! Dertil har jeg måtte forklare, at hun jo faktisk bliver klædt varmt på og puttet i en Voksipose så hun er dejlig varm når hun kommer op igen. Hollænderne kigger dog noget skeptisk på mig og kan ikke forholde sig til, at den slags børnemishandling er helt normalt i Skandinavien.

Jeg har dog kunnet ranke ryggen et par gange under diskussioner med mødre med børn på samme alder, som alle brokker sig over, at deres børn sover dårligt om dagen og vågner efter 15-20 minutter. Når jeg så kan berette, hvordan min datter sover 2 x 1½ time hver dag bliver de både ganske misundelige og lettere imponerede – men synes stadigvæk, at vi er nogle tosser. De fleste tror sågar det er en joke indtil jeg viser dem min datters seng udenfor. Jeg har ombygget en Ikea seng som alternativ til en krybbe, så hun ligger trygt og godt i læ for vand og vind.

Min datters udendørs seng
Min datters udendørs seng

Dyne vs. Tæppe
I Holland må små børn ikke sove med dyne pga. risiko for vuggedød og kvælning såfremt de får dynen over hovedet. I stedet skal de sove med et tæppe frem til de er 2 år, og hvis det er for koldt må du lægge en varmedunk under tæppet til dem. Hvad der svarer til den hollandske sundhedsplejerske noterer sågar i barnets journal, hvis du alligevel vælger at give dem dyne på så de kan fraskrive sig ansvaret i tilfælde af en tragisk ulykke.

Kort Barsel
Den vel nok største forskel mellem Danmark og Holland når det kommer til barsel er længden. Hvor man i Danmark har mulighed for ca. et års betalt barsel har man i Holland kun 16 uger.

I Holland går man på betalt graviditetsorlov 4 uger før fødslen, ligesom i Danmark. Derefter har man dog kun ret til 10 ugers betalt barselsorlov (her får du fuld løn), og det endda selvom du går over tid i graviditeten. Du kan godt vælge at holde en længere orlov, men du skal selv betale hele gildet.

Når du skal tilbage på job har du ret til at bruge ¼ af din arbejdstid på at amme dit barn eller malke ud. De fleste af de arbejdende hollandske kvinder jeg har talt med, har dog droppet af fuldamme når de er startet på job igen da det rent logistisk er for besværligt.

En stor del af kvinderne i Holland vælger i stedet efter fødslen enten at gå ned i arbejdstid eller at blive ’Stay-at-home-mom’ for at få familielivet til at hænge sammen frem til barnet er i skolealderen. En institutionsplads er ekstremt dyr i Holland relativ lønningerne, så for mange familier kan det næsten betale sig, at kvinden går hjemme frem for at gå på arbejde.

5 råd til at holde barsel uden for Danmark

  1. Find en barnepige. Når du forlader hele dit netværk er det nødvendigt at have et sæt ekstra hænder i baghånden og du har mindst ligeså meget brug for en friaften når du er udstationeret som du har i Danmark.
  2. Vær opsøgende. Facebook er fantastisk til at finde ligesindede i udlandet (i Amsterdam er Facebook gruppen ’Amsterdam Mamas’ helt uovertruffen), men der er langt fra at finde folk på Facebook og til rent faktisk at mødes og få etableret et venskab. Sænk paraderne, vær ydmyg og tag selv initiativ til playdates o.l.
  3. Inviter gæster, men husk at holde ’fri’. Vi har haft besøgende fra Danmark næsten hver weekend siden vi tog af sted og selvom det har været helt fantastisk er det også hårdt. Husk derfor at afsætte nogle weekender til familietid så I også får slappet af og nydt byen på egen hånd.
  4. Tilpas dig, men gør kun det du selv synes giver mening. Vi har valgt at opfostre vores datter som var vi i Danmark med dyne og lur udenfor, selvom det er ilde set i Holland. Hav tiltro til, at selvom systemet ændrer sig er det DIG der ved, hvad der er bedst for dit barn, og mon det i virkeligheden er så meget farligere at sove med dyne blot fordi vi er 800 km længere sydpå – jeg tvivler.
  5. Nyd det! Hvis du har mulighed for at holde lang barsel i udlandet er det bare om at nyde det og se det som en lang ferie, hvor trilleturene med barnevognen bliver langt mere interessante end i dine vante omgivelser. Det er ikke mange gange i livet du får muligheden for at rejse ud på denne måde og vi er virkelig privilegerede i Danmark når det kommer til barselsreglerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *