Maya 10 Måneder, Ida 2½ år

Maya 10 Måneder

I dag er Maya 10 måneder gammel. Der er fart på hende og hun vil fremad. Hun aser og maser for at kravle og komme fremad, men det er stadig en stor udfordring på de glatte trægulve i lejligheden.

Lille My 10 måneder
Lille My 10 måneder

Motorik

Både Mayas fys og lægen, som er ekspert i den slags skade Maya har, har forberedt os på, at Maya formentlig ville kravle ret sent – eller måske slet ikke på grund af manglende kræfter i armen eller på grund af dårlig motorik. Derfor er Mor ekstremt stolt af den lille My, som trods alle odds nu kravler – og endda helt alderssvarende! Der er stadig et par af børnene fra vores mødregruppe, som ikke kravler så det er bare SÅ flot at Maya kan!

Vi har trænet og træner stadig med Maya på daglig basis for at hjælpe hende med at få så normal en arm som overhovedet muligt og særligt øvelserne fra Sansemotorik, hvor vi går ca. hver 3. uge og får nye øvelser hver gang, har virkelig sat gang i Mayas udvikling. Vi har særlig fokus på armen, men ligeledes på at give hende en god kropslig fornemmelse af hele kroppen – bl.a. ved at lave nogle øvelser vedr. krydskoordination, som er nødvendigt for at kunne kravle (højre/venstre – ben/arm frem).

Maya er også rigtig glad for at stå op og har et par enkelte gange selv fået rejst sig op. Hendes mås er dog stadig meeeeeget tung at få med op! Maya elsker at stå ved sofaen, hvor hun kan gå frem og tilbage mellem sofabordet, sofaen og legetøjskisten – og hun er modig nok til at slippe med den ene hånd for at kunne komme fra sofaen til sofabordet eller kisten og retur.

Fra sofaen...
Fra sofaen…
... til legetøjskisten
… til legetøjskisten

Fys og lægen havde også fortalt, at Maya måske vil få balanceproblemer på grund af armen og den måde Maya bruger sin arm på. Derfor er det ekstremt flot, at Maya allerede er så god til at gå rundt om tingene og det viser at hendes balance allerede er ret god, hvilket vi også har trænet en del.

Både fys og Marianne fra Sansemotorik har flere gange påpeget at Mayas vilje også er en kæmpe styrke for hende og for vores træning, da Maya ikke gider sidde stille. Hun vil rundt og hun aser og maser for at komme op og afsted. Marianne fortalte at nogle børn blot finder sig i at blive sat på et tæppe et sted og så kan de sidde der indtil de bliver flyttet videre helt uden brok. Maya gider ikke sidde stille ret lang tid af gangen og selvom det til tider giver Mor udfordringer når der skal laves mad osv. er det rigtig godt for hendes arm.

Søvn

I øjeblikket har vi også fokus på nogle øvelser, som skulle kunne hjælpe på Mayas søvn, da hun stadig sover rigtig, rigtig dårligt om natten og vågner og vil ammes på næsten timelig basis. I nat prøvede vi at lade Maya sove i sin seng inde i tv-stuen for at se om hun sov bedre, når Mor og Far ikke var i samme rum og måske forstyrrede, men sandheden er vist at naboerne larmer endnu mere så den plan virkede kun et par timer, så røg Maya ind i Mor og Fars seng igen. Mor har været i gemmeren på loftet og fundet en af Idas gamle soveposer (sådan en man lyner på hvor armene kan stikkes ud igennem et par huller) i håb om at det vil hjælpe Maya til at sove bedre, fordi hun ellers altid sparker dynen af og bliver kold. Det har også hjulpet noget så Maya har fået lidt mere ro på og i hvert fald ikke bliver kold.

Maya i soveposen
Maya i soveposen

De sidste dage har vi tilføjet en banan til Mayas putteritual så hun i hvert fald er mæt når hun puttes (hun ammes efterfølgende) og samtidig er en banan en slags supermad som naturligt fremkalder et søvnhormon i kroppen, som hjælper på bedre søvn.

Mad

Maya kunne stadig leve af amning, hvis hun selv måtte bestemme. Hun ELSKER at blive ammet og søger ofte når hun sidder hos Mor selvom det kun er i soveværelset og ved aften-/nattetid at hun ammes.

Maya er dog også begyndt at spise mere rigtig mad. Havregrød, rugbrødshapsere og ærter sætter hun stor pris på, og hun er god til selv at fange tingene på hendes bakke og putte dem i munden (igen god træning for armen!). Maya spiser dog ikke så store måltider, så for at være sikker på at hun bliver ordentlig mæt skal vi ofte aflede hende (det er Ida især god til 🙂 ) så hun får spist sig helt mæt og dermed har bedre forudsætninger for at sove længere stræk.

Maya er rigtig glad for at drikke vand og efter hun har fundet teknikken til at drikke fra Idas drikkedunk med sugerør går hun ofte selv hen til den og drikker en masse. Hun har dog også fundet teknikken til at hælde vandet ud (hvis man glemmer på sugerøret mens den vender på hovedet) så vi har måtte tørre op og skifte tøj et par gange. Heldigvis er Ida hurtig når hun opdager det og ripper en pakke kleenex så der kan blive orden igen 🙂

Leverpostejshapsere og drikkedunk!
Leverpostejshapsere og drikkedunk!

Vuggestuen

I dag har Maya haft sin første halve time helt alene uden Mor i vuggestuen. Mor afleverede Ida på legepladsen og fulgte Maya indenfor og da Maya havde vænnet sig til omgivelserne vinkede Maya med pædagogen Ane og så gik Mor over i personalestuen. Maya vinkede pænt igen og gav Mor et ‘Hey, hvor skal du hen?’-agtigt blik, men sagde ikke et kvæk.

Mor og Ane havde aftalt at Mor bare skulle sidde derovre 10 min. eller lidt længere hvis det gik godt, så ville Mor blive hentet igen (det hele skal jo koordineres sådan at Ida ikke ser Mor ude på legepladsen når der er vinket farvel så Ida ikke bliver forvirret og ked af det). Mor blev dog først hentet efter en halv time, da det nærmede sig børnenes frokosttid og Ida snart skulle ind. Maya havde haft en fest med Ane og de to andre vuggestuebørn, som var på stuen og Ane bemærkede at Maya var ekstremt social, mild og opmærksom. Gode ting når man skal lære at gå i vuggestuen.

I morgen afleverer Mor begge piger til samling lidt i 9 og så ringer vuggestuen når Maya skal hentes. Formentlig 10-10.30 før de andre skal spise frokost. På sigt giver vi Maya længere og længere dage og forsøger gradvist at bygge lidt på så hun spiser dernede og snart også sover lur. Heldigvis har vi god tid endnu, da Mor først skal starte den 23. februar. Ane er dog helt sikker på det bliver en super nem indkøring fordi Maya er så åben og vant til at være dernede. Mor er glad 🙂

Ida og Mor i sneen

Imens Maya ladede op efter vuggestuen og fik sig en god formiddagsskraber var Ida og Mor på kælkebakken i Søndermarken mandag og tirsdag. Mor og Ane havde aftalt at vi kunne lave et par dage hvor Maya og Mor var med til samling og så tog vi Ida med hjem efterfølgende så hun ikke skulle føle sig helt forladt når Mor og Maya gik. Det har været tophyggeligt med to børn hjemme (uden sygdom!!!), men det har også været hårdt fordi pigerne jo sover på skift så Mor slet ikke har haft tid til lige at siddet stille og slappe af. Ane var da også imponeret over Mors energiniveau og at vi tog på kælkebakken i stedet for blot at tage hjem, men Mor synes vi er nødt til at udnytte muligheden for kælkning og snemandsbygning når den nu så sjældent er her i Danmark. Og selvom det er besværligt med al det ekstra tøj og slæbe Ida, klapvogn og kælk frem og tilbage så er det det hele værd når Ida griner hele vejen ned af bakken og råber ‘Igen!’.

Klar! Parat! Kælk!
Klar! Parat! Kælk!
Igen!!
Igen!!
Ida kunne ikke forstå, at Mor ikke bare kunne løbe op af bakken igen med Ida i kælken
Ida kunne ikke forstå, at Mor ikke bare kunne løbe op af bakken igen med Ida i kælken
En lille snemand blev det til
En lille snemand blev det til

Ida 2½ år

I går blev Ida 2½ år.

Ida er en stor og dygtig pige, som kan rigtig mange til selv og gerne vil endnu flere ting! Hun kan selv gå ud på badeværelset og vaske hænder med sæbe, hun hjælper med at dække bord og hun prøver ihærdigt at tage sit tøj af og på.

Ida med sin yndlings Dukke Sally
Ida med sin yndlings Dukke Sally

Ida er en kærlig søster, men hun er også en bølle, som vælter Maya når Maya sidder på gulvet så Maya bliver ked af det. Ida vil rigtig gerne kysse og kramme Maya, men hun forstår ikke helt at hun af og til er for voldsom så det prøver Mor på bedste vis at forklare og vise Ida hvordan man i stedet kan gøre det.

To banditter spiller på xylofon
To banditter spiller på xylofon

Ida er rigtig dygtig til at tegne, lege med perler og andre små hyggesysler. Ida har et ekstremt godt sprog og er en af dem på hendes stue, som har det absolut bedste sprog – sammenligned med de andre på samme alder. Hun elsker når vi synger sammen og hun finder tit sangbogen frem og så skal vi synge alle sangene. Ida er også ved at være stor nok til at hun gider få læst historier højt i stedet for kun at kigge på billederne som tidligere.

Vi opfordrer stadig Ida til at tisse på toilettet eller potten hver dag, men det er sjældent Ida har lyst. Hun kommer dog tit og siger at hun har tisset og beder om at blive skiftet. Maven fungerer stadig ikke super godt, så hun får stadig Movicol Junior (afførende) hver dag for at hjælpe den lidt på vej.

Ida er et ægte vuggestue-barn med snot og hoste i hele vinterhalvåret, men Ida hader når næsen løber så vi har kleenex stående alle steder så Ida selv kan tage en serviet og tørre næsen.

Ida sover stadig middagslur – og de sidste uger har hun sovet helt op til 3 timer hver dag. Hun puttes ved 20tiden hver dag og sover så til kl 6 eller 7, og får sig så en middagslur fra omkring kl 11.30. Ida er stadig dybt afhængig af sin sut og Ninus og hun er en langsom vågner, som helst skal sidde foran TVet en halv time for lige at vågne op.

Ida spiser godt og er dygtig til at smage på det meste. Hendes yndlingsmad er stadig havregrød som vi får til morgenmad hver dag. Her spiser hun en portion på størrelse med Mors og så spiser hun ikke altid så store portioner resten af dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *